onsdag 16 mars 2011

Hur man gör tygrosetter (yoyos)

Det är ett utmärkt sätt att använda tygrester på, att göra dessa tygrosetter. Troligtvis uppstod de för ca 100 år sedan i USA. Det blev snabbt populärt eftersom det är ett handarbete som är lätt att ta med - det gjordes hela lapptäcken av såna här rundlar. Antingen genombrutna täcken eller med foder. Även aftonjackor och boleros gjordes, liksom dekorationer på hattar, väskor och plagg.

Det är väldigt lätt att göra och man måste alls inte ha en mall (yoyo-maker).
Du behöver: tygrester, sax, nål och tråd.
Placera tyget i mallen och klipp runt om ca 6-7 mm ifrån.
Eller gör en pappmall i form av en cirkel och klipp ut efter. Mallen ska vara dubbelt så stor diameter som du vill att din tygrosett ska vara plus sömsmån 5 mm.

Trä på tråd på din nål och gör en knut. Jag tar alltid dubbel tråd. Sy runt om i markeringarna på yoyo-mallen.
Eller sy fritt med kanten invikt 5 mm. Kortare stygn ger större hål i mitten och längre stygn gör att rosetten drar ihop sig helt så sy inte för tätt om du inte vill ha ett hål mitten. Ska man sy en knapp eller pärla eller något i mitten så gör det ju inget.
Ta loss mallen och dra ihop alla vecken. Lägg sömsmånen tillrätta inåt och justera lite. Fäst tråden och tryck sedan ut din rosett till rund form. Klart!

En fin guide på engelska finns HÄR.


Det finns också ett alternativt sätt att göra tygrosetter, av snedremsor. De blir då lika rynkiga på bägge sidorna. Denna beskrivning kommer ifrån boken "Siden, sammet, trasa... Skapa nytt av gammalt" av Caroline Romare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar