tisdag 22 mars 2011

Symöte - byta en knapp

Den här veckan har jag äntligen kommit till skott och bytt ut knappen på en secondhand-fyndad jeanskjol. När jag hittade den blev jag förtjust för det är en perfekt vardagskjol för mig och den var nästan oanvänd och fin. Den följde med mig hem och togs i bruk direkt!
Insåg efter någon timme varför den blivit övergiven - det är en tryckknapp i linningen och det kanske passar på vissa kjolar och byxor men på den här kjolen så går den upp när man sätter sig eller fnissar eller nyser... Tröttsamt :)
Tog tag i det i helgen äntligen. Men det var inte så lätt att fixa som jag föreställde mig det.
Innan jag börjar. Dum tryckknapp!
Att bända bort tryckknappen var inte svårt men tog en stund med diverse tänger till hjälp. Sen hittade jag en bit garn att sy ett knapphål med i en bra färg men det var tyvärr lite grovt så det blev aningens klumpigt.
Min tanke var givetvis att slå i en jeansknapp och det hade jag 2 liggande som följt med vid jeansinköp nån gång. Lyckades slå snett och paja bägge två - det var verkligen lättare sagt än gjort. Så det fick bli en vanlig knapp så länge...

Garn som matchar sömmarna.
Färdigt.

Inte mitt mest lyckade projekt... men kjolen kommer iallafall att sitta uppe! 
(Och jag är inte typen som stoppar ned tröjan i linningen så det gör inte så jättemycket.)Desto bättre går det med den svarta alpacatröjan! Det börjar likna oket till ett bakstycke nu:


6 kommentarer:

 1. Det blir kanske inte alltid som man hade tänkt sig, men det funkar ju i alla fall! Jag tyckte att kjolen var jätteläcker! Bra återvinningstips också :-)

  Blev jättenyfiken på koftan.. Vilket mönster använder du?

  SvaraRadera
 2. Använder ett mönster som heter Beechwood från tidningen The Knitter som jag köpte i vintras, Issue 26.
  Nämnde det i ett tidigare inlägg där finns ett foto från tidningen.

  SvaraRadera
 3. Det var nog värt allt slit. På bilden ser det då bra ut. Kjolen var jättefin. Och huvudsaken är ju att du kan skratta och fnissa :-) Älskar och har alltid älskat jeans/jeanstyg. Och tack för berömmet av min velourklänning. Den skall passa nu INNAN hon börjar krypa och trassla in sig, för då får det bli byxor!

  SvaraRadera
 4. Hej! Jag har jeanskjol på mig idag:) Skönt plagg! Bra att du inte gav dig utan hängde i med knappbytet enda tills du lyckades!

  Vad spännande att se hur "Beachwood" utvecklas! vem hade designat den? Tycker jag känner igen den från Ravelry... Är de någon av kändis-stickdesignerna?

  Jag hittade en liten barnkofta som jag måste tipsa dig om, eftersom du gillar bladmönster (om jag inte minns fel): http://www.ravelry.com/patterns/library/cascade

  Tyckte det var så himla sött med mönstret vid knäppningen! Eller hur? Gratis var mönstret också:)

  Hälsningar från Maja

  SvaraRadera
 5. å vad spännande - tasmanien!!! ja, det är något visst med garn man spunnit själv, du borde prova. tusen tack för knappbytartipset. det blev urfint=)

  SvaraRadera
 6. Jag tyckte det blev fint jag!

  SvaraRadera